Cathy vill till USA eller Latinamerika

Cathy Molazemi, 32 år, går sista året på programmet Högskoleingejör elektroteknik med inriktning mot elektroniska system. Hon håller just nu på med ett projekt inför examensarbetet vilket går ut på att konstruera en självgående gräsklippare.

– Bland annat bygger vi kretsar och laddar VHDL-program på dem. Det är väldigt nyttigt att jobba med ett sådant projekt, för man lär sig hur man använder den teori vi studerat hittills. Och man lär sig hur man skall lösa konkreta problem.

Cathy tycker att första året var ganska tufft, andra året lite kämpigare. Hon hade hört att tredje året skulle vara lättare, men det stämde inte riktigt. Det var som de första åren, tycker hon.

– Man får kämpa, så ger det utdelning. Men det är svårt att koppla bort tankarna från skolan när man är hemma. Min pojkvän har varit fantastisk. Han har engagerat sig lika mycket som jag i mina studier och peppat mig när det har varit jobbigt.

När Cathy är färdig med sin utbildning ska hon först jobba lite här i Sverige, men sedan vill hon söka sig utomlands. Helst USA eller Latinamerika.

– Det som är så bra med teknik är att den är samma över hela världen. Kan man exempelvis konstruera elektronik här i Sverige, kan man göra det på andra sidan jordklotet också.

Framtidsplaner.
– Utbildningen är ju så bred och allt vi läst hittills har varit kul, så jag vet inte riktigt vilken bransch jag ska söka mig till. Jag får se vad som dyker upp, helt enkelt.

I grund och botten är Cathy kostekonom, men eftersom det råder dålig arbetsmarknad inom det området, valde hon att utbilda sig till något annat.

– Teknikarbeten är ju mansdominerade, så jag var nyfiken på hur det verkligen är. Men jag kände mig verkligen som Alice i Underlandet när jag började!

Cathy är faktiskt den enda tjejen i sin klass. Hon tycker dock att det fungerar jättebra och säger att det är en mycket kamratlig stämning. Men ibland saknar hon kvinnligt sällskap och då umgås hon med tjejerna i de andra elektroingenjörsklasserna.

På fritiden dyker och seglar hon och eftersom det mestadels är sommaraktiviter, har Cathy kunnat ägna sig åt det precis så mycket hon har önskat. Däremot intresset för antikviteter, att gå på auktioner t ex, har det inte blivit så mycket med.

– Men det blir ändring på det nu efter jag tagit min examen, säger hon.