Helén vill bli kartkonstnär

Helén Kristiansson går första året på programmet för Lantmäteriteknik. Hon är 25 år och kommer från Älghult i Småland, där hon bor med sin sambo. På vardagarna bor Helén i en lägenhet här i Trollhättan, men åker hem över helgerna.

– Ibland kan det vara lite jobbigt med den lösningen, men det är nog värst för den som är kvar hemma.

Helén är utbildad kock, men en gammal dröm är att jobba som landskapsarkitekt. Eftersom hon inte har förkunskapskraven för den utbildningen, tycker hon att lantmäteriteknik är ett bra alternativ då man jobbar inom liknande områden.

– Som lantmätare kan man jobba mycket utomhus och det gillar jag. Och de dagar då det är dåligt väder, kan man sitta inomhus och arbeta.

Eftersom Helén är mycket förtjust i att teckna och måla skulle hon gärna vilja jobba som kartkonstnär i framtiden.

– Jag såg en gång ett reportage i TV-programmet Hjärnkontoret om kartkonstruktion. Där intervjuade de en person som arbetade som kartkonstnär, och jag kände genast att det vill jag göra!

Dyslexi inget hinder för högskolestudier
Hon vill råda blivande studenter att repetera matematiken från gymnasiet innan utbildningens start, för det underlättar otroligt.

– Det är skillnad att läsa på högskola jämfört med på gymnasiet. Man måste ha mer självdisciplin och jag som är dyslektiker måste vara påhittig och komma på alternativa inlärningssätt för att klara tempot. Men hittills har det gått väldigt bra.

Dyslexi bör inte hindra någon att läsa på högskola, tycker hon, för om man vill, kan man få hjälp med en del saker. Man får bland annat en timme extra på tentorna och man får kurslitteraturen inläst.

– Det har jag varit mycket betjänt av, säger Helén, som har tagit emot den hjälpen.