Niklas tror på en bra arbetsmarknad och chans till bra lön

Niklas Edvinsson är 33 år och bor sedan några år tillbaka i Trollhättan. Innan han började vid HTU har han bl a jobbat som musiker och busschaufför, men nu kände han att tiden var mogen för att skaffa sig en stabil utbildning med goda framtidsutsikter.

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och min lärare i Teknologi på Komvux fick mig intresserad av mekanik och liknande ämnen. Så jag kollade upp Maskiningenjörsprogrammet och det verkade helt rätt. Intressanta ämnen, bra arbetsmarknad och chans till bra lön.
Niklas är mycket nöjd med sin utbildning. Fast han berättar att hans studiegång nog sett lite annorlunda ut om han vetat, vad han vet idag, när han påbörjade utbildningen.

– Jag hade bytt ut en del kurser i programmet mot kurser inom datorstödd konstruktion, för det är det jag är mest intresserad av. Det är inte förrän detta året som jag insett att möjligheterna att byta ut kurser, finns.

Om lärarna på programmet säger Niklas att det är en stor fördel att vissa har färsk erfarenhet från industrin.

– När de undervisar i något som man tycker verkar konstigt och onödigt, vet man att det ändå är relevant, för de vet vad de pratar om. Man litar på dem.

Niklas vill ha ett välbetalt jobb och helst i Trollhättan.

– Jag vill jobba med datorstödd konstruktion och design. Jag hoppas också på möjligheten att läsa fler kurser inom ämnet, i form av kompetensutveckling på min blivande arbetsplats. Jag skall göra mitt examensarbete på ett litet företag här i Trollhättan och hoppas även få jobb på ett litet företag. Det tror jag är en fördel, för då får man en bättre överblick över arbetsprocesserna. Man ser vad som händer från början till slut. Det ger en bredd.

Till blivande studenter säger Niklas, som själv inte går COOP-varianten:

– Jag tror att de yngre, som inte varit ute i arbetslivet, bör gå COOP.

Dessutom är det nog viktigt att man tänker igenom sin utbildning under det första året. Att man vågar gå ifrån utbildningsplanen och läsa kurser som man är mer intresserad av, än en del av de som ingår. Fast under första året är det ju mycket grundläggande kurser, och de kan man ju inte välja bort hur som helst.