Sara har hopp om bättre folkhälsa

Sara vill förbättra den svenska folkhälsan. Hon vill se friskare och sportigare invånare och färre som drabbas av vår tids folksjukdomar, fetma och stress. Därför studerar Sara hälsopromotion på HTU i Vänersborg.

– Helst vill jag jobba med barn och ungdomar. De är lätta att påverka.

– Jag har alltid varit intresserad av att idrotta och av att plädera för vinsterna med att röra på sig, förklarar hon sitt val av utbildning.

– Men det är inte bara idrottsintresserade som studerar hälsopromotion. Många av mina kurskamrater har tidigare jobbat inom vården. Men de har tröttnat på läkare som bara skriver ut medicin utan att se till de faktorer som ligger bakom problemen. Vi hälsovetare ser till helheten.

Sara Gunnarsson är särskilt nöjd med att HTU:s utbildning är så bred.
– Här läser man både friskvård och folkhälsa – det vet jag ingen annan högskola som erbjuder.

God kontakt med lärarna

– Vi har god kontakt med lärarna. De tar sig tid; stannar kvar efter föreläsningarna och lyssnar på oss.

– Det är också bra att tentorna ofta ersätts av diskussioner. Det har varit otroligt utvecklande att läsa all pedagogik. Man förändras som människa under utbildningen och får större förståelse för sina medmänniskor. Sara är engagerad i studentkåren och uppskattar samarbetet med lärare, prefekter och studenter.

– Tyvärr är det svårt att få studenter att engagera sig – det är likadant över hela Sverige. Många klagar, men få kommer med konstruktiva förslag.

Öka kännedomen om HTU
Hennes hjärtefrågor är två: att öka kännedomen om HTU i närområdet och att ordna aktiviteter för nykomna studenter. Visst är man i Vänersborg för att studera, men man ska ha trevligt också, menar Sara. Hon tror att hennes engagemang i kåren kommer att ses som en merit den dag hon söker arbete. Sara trivs utmärkt i Vänersborg.

– Det är en mysig stad, som ligger vackert vid Vänern. Här finns ett rikt naturliv, och det är nära till skog och bad. Första året som student vid HTU bodde hon i korridor.

– Det var jättebra och är verkligen något som jag kan rekommendera alla. Man får snabbt 15 nya kompisar som går olika utbildningar. De tar med sig klasskompisar till korridoren, och man lär känna ännu fler. Andra året flyttade Sara och en kompis till en lägenhet och tredje året flyttade hon ihop med sin pojkvän.

Skapa bra vanor hos barn
I framtiden vill Sara gärna jobba med barn och ungdomar. Den som får bra vanor som ung fortsätter ofta att leva ett hälsosamt liv. Hon upprörs av att anslagen till fritidsgårdar skärs ned i en tid när de behövs.

– På en fritidsgård kan man propagera t.ex. för motion och mot droger. Vi ”hälsopromotare” tänker långsiktigt, medan politikerna tänker kortsiktigt och vill se resultat nu. Yrkesmöjligheterna är breda. Hon kan jobba som konsult, idrottslärare, friskvårdare på företag, folkhälsosamordnare på någon kommun…

– Hälsan är oerhört viktig. Först måste vi få politiker och arbetsgivare att inse vad hälsan betyder. Med frisk personal minskar antalet sjukskrivningar och företagen sparar pengar.