Sölwe hoppas på lärarjobb i tyska

Sölwe är utbildad kock. Men yrkets nackdelar med obekväma arbetstider och stress avskräckte. Istället valde han att läsa tyska vid HTU, och nu är siktet inställt på att fortsätta med den nya gymnasielärarutbildningen. Sölwe Fricke kommer från Falkenberg. Redan som liten lärde han sig tyska, eftersom mamman kommer från Tyskland. Sölwe har nära kontakt med släktingar i landet och reser ofta dit. När han valde tyska lockade HTU med Öppet program, vilket innebär att man studerar 60 poäng i ett språk och 60 poäng i valfritt ämne. Utbildningen ger fil. kandexamen.

– Öppet program verkade intressant, och det är det också. Undervisningen är bra, framför allt är vår huvudlärare mycket duktig.

Lagom stora grupper
– HTU är en medelstor högskola. Därför är grupperna inte så stora som vid universiteten.
Det innebär att alla har möjlighet att redovisa sina uppgifter; de flesta har ju betydligt lättare att prata i en mindre grupp än i en större. Ingen kan heller smita undan.

-Det är också lättare att känna gemenskap med lärare och andra studenter på en mindre högskola.

Bra att bo i korridor
Under första året på HTU bodde Sölwe i studentrum i Vänersborg och tillbringade en del fritid på kåren.

– Det var mycket bra. Jag var ju helt ny i sta´n och kände ingen. Men på kåren fick jag snabbt nya kompisar. Alla som vill knyta kontakter söker ju sig till kåren, och vi hade mycket roligt. Kåren är mycket bättre än vanliga uteställen; det är lugnare och trevligare stämning. Numera bor Sölwe med sin flickvän i Uddevalla, en halvtimmes bussresa västerut.

– Men det går utmärkt att pendla till Vänersborg. Bussförbindelserna är väldigt bra.

Lärraryrket lockar
Efter C-kursen i tyska planerar han att fortsätta med D-kursen. Då får han pendla en timme söderut till Göteborg istället. Därefter hoppas han kunna återvända till HTU i Vänersborg och gå den nya gymnasielärarutbildningen.

– Av högskolorna här i regionen är det bara Karlstad och Göteborg som tidigare haft gymnasielärarutbildning. Men jag trivs vid HTU och vill gärna läsa vidare här.

Läraryrket lockar, eftersom Sölwe tycker att det är kul med språk och vill ha ett yrke med mycket kontakt med människor. För att få erfarenhet av lärarjobbet ska han försöka få vikariat, innan han söker utbildningen.

– Gymnasielärare känns rätt. På högstadiet är undervisningen i tyska så grundläggande, och jag vill få användning för mina kunskaper. Dessutom är eleverna i gymnasieskolan lugnare än de på högstadiet.

Ingen brådska
Utöver tyskan behöver han studera ytterligare ett språk. Om det blir engelska eller svenska återstår att se. Sölwe har inte bråttom ut i yrkeslivet. Tids nog hinner han jobba. Det är viktigare att studera, få de kunskaper man söker och att ha roligt. Kanske han och flickvännen, som också har studerat tyska, framöver reser till Tyskland för att studera vid universitet och lära sig det vardagliga språket.