COOP gör att man ligger steget före

Arbets – och organisationspsykologiskt program

– COOP gör att man ligger steget före

Under sina 25 år har Alexander Oskarsson hunnit med en hel del. Alexander har, innan han började läsa det arbets- och organisationspsykologiska programmet, både pluggat och jobbat. Därför visste han att det är värdefullt att få omsätta det man studerar i praktiken.
-Att ha COOP på sin utbildning är överlägset bäst. Jag tror man missar väldigt mycket om man inte får komma ut i arbetslivet under sina studier.

Nu är Alexander inne på sitt sista år på arbets- och organisationspyskologiska programmet. COOP-perioderna har varit förlagda till Lear Corporation Sweden AB i Trollhättan.
– Mottagandet på företaget var mycket bra. Jag var deras första COOP:are men nu finns det fler. Företaget har som krav på sina COOP-studenter att man ska ha varit inblandad i produktionen under sin COOP-tid. Därför var jag några veckor på ”golvet” för att lära mig hur produktionen av bilsäten gick till. Genom programmets upplägg har jag lärt mig ett visst förhållningssätt dels gentemot kunskap/vetenskap men också gentemot arbetslivet och människor, vilket är väldigt bra.

Alexander menar att programmets inriktning innebär att man kan få COOP- uppgifter som är väldigt varierande.

– Exempel på arbetsuppgifter är teamutveckling, rekrytering och att sätta ihop chefsprogram. Många hamnar på en klassisk personalavdelning men det betyder inte nödvändigtvis att de sysslar med personalfrågor, säger Alexander.

Alexander som ursprungligen kommer från Trollhättan började med att läsa kurser vid HTU i Vänersborg: sociologi och psykologi.

– Sedan tänkte jag läsa vid Linköpings universitet men så träffade jag kärleken och begav mig till Norge istället. Efter Norgevistelsen reste jag runt i Sydamerika och Asien och det var under den tiden jag kände att jag ville tillbaka hem och börja plugga igen. Programmet för Arbets- och organisationspsykologi och COOP kom han i kontakt med genom HTU:s utbildningskatalog.

– Jag hade redan bestämt mig för att läsa det som mitt program innehåller som fristående kurser. Att se att det fanns ett färdigt program som dessutom hade COOP-upplägg var mycket positivt för mig.

Framtiden är inte utstakad för Alexander.

– Det kan bli mer studier men det kan också bli jobb, det är inget bestämt ännu.