Linda hoppas hinna med mycket

Linda Skarin studerar på ekonomiprogrammet vid HTU. Men det var inget självklart val. Hon har prövat många jobb och flera utbildningar.

– En dag bestämde jag mig för att nu får det vara nog. Jag insåg att jag inte hade något kall i livet. Det gällde att bestämma sig för en utbildning och fullfölja den.

Linda är född och uppväxt i Uddevalla. Efter studentexamen 1991 reste hon till USA för att vara au pairflicka, först i Kalifornien och sedan på Mauri, en av öarna i Hawaii.

– Året som au pair fick mig att mogna och lära mig att lita till min egen förmåga. Jag insåg att alla människor har fel och brister. Plus att jag lärde mig engelska förstås.

Svårt att komma hem
Men det var inte lätt att komma hem igen. Efter ett år utomlands saknar man förankring i allt som hänt hemma i Sverige. Samtidigt har man ingen som kan dela alla erfarenheter som man själv gjort. Linda prövade på olika jobb, innan hon valde det postgymnasiala programmet Turism och reseliv. Men snart lockade läkaryrket. Hon kompletterade studentbetygen med natur vetenskapliga ämnen och började sedan studera biomedicinsk cellbiologi på Göteborgs universitet.

Studier blev en chock
– Det blev en chock att läsa på universitetet första gången. Vi hade bunden undervisning mellan kl. 8 och 17 och därefter massor att plugga. Linda valde att lämna studierna.
– Det var rätt. Annars hade jag blivit en av de där utbrända läkarna, som man har hört talas om.

En vinter åkte Linda skidor i Österrike och försörjde sig genom jobb på bl.a. pensionat. Därefter väntade jobb i Uddevalla och sedan studier på Göteborgs universitet: 40 poäng i tyska. Språkkunskaperna fick hon nytta av under en ny vintersäsong med bl.a. grundutbildning till skidlärare i Österrike.

En liten högskola lockade
Sedan kom den dag då Linda bestämde sig för att satsa på ekonomyrket. En orsak var goda möjligheter till en bra inkomst, en annan att man som ekonom har många arbetsgivare och arbetsuppgifter att välja mellan.

– Jag kände en tjej som hade gått HTU:s ekonomutbildning i COOP-form. Hon var nöjd, och jag tyckte att den verkade bra. HTU är en liten högskola, vilket innebär att man blir sedd som individ. Dessutom var COOP tilltalande.

Jättebra utbildning
– Jag ångrar mig inte. Det är en jättebra utbildning. Det är roligt att gå ut och jobba på Saab Automobile, när jag har läst en tid. Och när jag har jobbat en period är det kul att börja läsa igen. Att vara ute och COOP:a på en arbetsplats ger dessutom självförtroende

– man blir van vid rutiner och arbetsuppgifter.

Framtiden är inte utstakad.

– Jag vill hinna med så mycket, men den enda plan jag har är att bli färdig med utbildningen. Sedan får vi se. Kanske blir det ekonomjobb i Sverige eller Norge – min sambo är norrman – kanske fortsättningskurs för skidlärare i Österrike, eller barn…